Sıhhı Tesisat Nedir?
Sıhhi tesisat, bina ve yapılarda temiz suyun kullanım için sağlanması, pis suyun uzaklaştırılması ve doğalgaz gibi ısıtma sistemleri için döşenen tesisattır. İnsan hayatının sağlıklı olarak devam edebilmesi için gerekli olan temiz suyun temini ve kirli suyun uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Binalarda bu tesisatların döşenmesini sıhhi tesisatçılar yapar.
Konutlarda günlük kullanım amacı ile çamaşır yıkamak ve temizlenmek gibi ihtiyaçları karşılayan içilebilir nitelikte olan suya temiz su denir. Pis su ise temiz suyun kullanımı sonucu deterjan, eriyik ve organik atıklar ile karışması ile oluşan kirli sudur. Her dairede tesisatın giriş noktası bulunur. Konut içinde temiz su borularla daire içinde gerekli noktalara ulaşır ve dağıtımı sağlanır. Kullanım sonucu oluşan atık ve pis sular dikey borular içinde aşağıya doğru akıtılır. Atık su boruları, en üst bölümden bir baca aracılığıyla, dışarıya bağlantılıdır. Bu sistem ile boşaltılan atık ve pis suyun taşkınlık yapıp geri çıkması önlenir.
Tesisatın sorunsuz çalışması için planlamanın en küçük ayrıntı düşünülerek yapılması gerekir. Aksi durumlarda iç tesisat borularında oluşan sızıntılar çözüme ulaşana kadar tekrar tekrar tadilat yapılmasını gerektirir. Tesisat borularının kullanım ömrü, yapının ömrüne göre daha kısadır. Kimyasal madde kullanımı ve atıklar nedeniyle bu süre kısalmaktadır. Döşenen boru ve kullanılan yapı malzemeleri kaliteli ve mümkün olduğunca uzun ömürlü olmalıdır. Tesisat boruları farklı sebeplerle arızalanmakta, onarılması veya değiştirilmesi gerekmektedir. Tesisat borularına kolayca erişebilmek için dikey ve yatay tesisat bacası yapılmaktadır. Borular özel askı ve kelepçelerle duvara sabitlenir. Kelepçeler ve özel askı, borunun kendi cinsinden veya ona uygun malzemeden seçilmelidir. Yatay borularda, havanın kolaylıkla dışarı atılması için en çok 0,005m eğim verilmelidir.
Suyun donması ile oluşacak hacim artışının borulara zarar vermemesi için boruların izole edilmesi gerekir. Bu işlem açıkta döşenmiş boruların da paslanmasını önlemek için de uygulanır. Şehir şebekesini oluşturan ve bina girişindeki ana vanaya ulaşan, toprak altına döşenmiş boruların uzun ömürlü olması için de izole işlemi yapılır.
Sıhhi tesisatçılar lavabo, batarya, duş teknesi ve klozetler gibi yapıların sorunsuz çalışması için özenle monte ederler. Hepsinde su akışını denetleyen bir musluk bulunur. Zaman içersinde sızıntılar oluşabilir, contalar sorun çıkartabilir. Bu küçük sorunlar bağlantı malzemelerinin değiştirilmesi ile çözülür.